Derfor bør du tage C-vitamin hvis du vil være gravid

C-vitamin kan hjælpe din ægløsning og øge dit progesteron niveau efter ægløsning hvilket øger din fertilitet og mindsker din risiko for blandt andet PMS

C-vitamin kan hjælpe din ægløsning og øge dit progesteron niveau efter ægløsning hvilket øger din fertilitet og mindsker din risiko for blandt andet PMS

Man har i gennem længere tid vist at C-vitamin havde betydning for æggestokkene funktion. Men denne information fik afgørende ny betydning da et studie i 2003 blev offentligtgjort.

Man havde nemligt lavet et forsøg med C-vitamin for at se om det vil øge dannelsen af progesteron i cyklus.

Hvorfor er progesteron vigtigt?

Progesteron er det hormon der dannes efter ægløsning, altså i anden fase af vores cyklus. Når vi har ægløsning frigives æggene fra æggestokkene og der dannes corpus luteum – også kaldet det gule legme. Corpus luteum danner progesteron og det er afgørende for at en befrugtet æg kan sætte sig fast.

Progesteron har afgørende betydning for ikke kun fertilitet – det er simplethen ikke muligt at blive gravid uden en velfungerende progesteron dannelse – men også for vores humør og meget mere.

Derudover er manglende progesteron årsag til mange tidligere spontane aborter, og da C-vitamin er helt sikkert at tage, bør du overveje C-vitamin tilskud i din graviditet også.

Progesteron virker som modstykke til østrogenerne i kroppen og har man ikke progesteron som modvægt til østrogenerne så får mange mange genernede symptomer. Det kan være symptomerne vi kender fra kvinder i overgangsalderen og det kan være kvinder der har massiv PMS eller fertilitetsproblemer eller uregelmæssig cyklus.

Progesterons effekt på humør kommer af at når progesteron bliver nedbrudt dannes metabolitten allopregnenolol som sætter sig på GABA receptorer i hjernen. GABA påvirker os så vi bliver afslappede og balancerede – modsat østrogenerne der kan give os angstlignede symptomer hvis der ikke er balance mellem østrogen og progesteron.

Progesteron er derfor afgørende for alle kvinder, ikke kun dem med et graviditetsønske.

Når du ikke producere progesteron i anden fase af dine cyklus kaldes luteal fase insuffiens. Og det er her C-vitamin kommer ind i billedet. C-vitamin kan nemlig modvirke luteal fase insufficens.

NB: der kan være mange årsager til cyklus problemer, alt kan ikke løses med C-vitamin, tag fat i min hvis jeg skal hjælpe dig med at løse din cyklus problemer ud fra hvordan din individuelle biokemiske nedbrydning af kønshormoner ser ud – læs mere om en DUTCH test her.

Hvad fortalte studiet os?

Det omtalte studie var klart, C-vitamin er afgørende for progesterondannelsen i cyklus.

Artikel konklusion, oversat til dansk:

”Ascorbinsyretilskud kan muligvis ikke medføre forbedring hos nogle patienter med luteal insufficiens, fordi denne tilstand kan have mange årsager. Imidlertid bør ascorbinsyretilskud afprøves hos disse patienter, da det klart er effektivt i nogle tilfælde af luteal insufficiens, er billigt og ikke har bivirkninger.”

Studiet konkludere ikke hvorfor C-vitamin virkede på biokemisk plan, men da C-vitamin indgår på i dannelsen af steroidehormoner (dvs. kønshormoner herunder progesteron samt stresshormoner) er det nærliggende at antage at virkningen har med dannelsen af hormonerne at gøre. Det har også vist sig at frie radikaler spiller en rolle i udviklingen af lutealfaseinsufficens – og det kan være pga. C-vitamins antioxidantiske effekt at det virker.

750 mg C-vitamin var nok til at forøge produktionen af progesteron fra æggestokkene. Og man skal huske, at også andre områder af kroppen har et stort behov for C-vitamin – det gælder især hjernen og binyrerne, hvor der også produceres vigtige hormoner.Stress hormoner er også steroidhormoner, og derfor er C-vitamin også en anbefaling til mine stressramte klienter. Progesteron og spiller en kæmpe rolle for udviklingen af PMS, gælder denne anbefaling også til kvinder med PMS.

Bottom line er at for at øge din chance for ægløsning og en graviditet der sætter sig fast er 750 mg C-vitamin dagligt at anbefale*.

Jeg håber du nu er lidt klogere på C-vitamin.

Mvh. Marlene

Jeg deler meget mere om relevante kosttilskud i min facebookgruppe for PCOS. Hvis du har PCOS og ikke allerede er med i min gruppe, så kom med her:

PCOS community

kilde: https://www.fertstert.org/article/S0015-0282%2803%2900657-5/fulltext

Comment (1)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/