Feriens skyggesider – om skilsmisse efter ferien

Sikke et emne at tage op. Men skilsmisser fylder i ferie billeder, og jeg har længe haft lyst til at dele min tanker om en mulig katalysator.

Hvert år i august florere der artikler der lyder noget lignede “flere bliver skilt efter ferien” og “flere bliver stress sygemeldt op til/efter ferien”. En kort googlesøgning bekræfter mine minder. Alle fra femina til poltikken skriver om det. Det startede i min indbakke for en månedsiden, hvor alle mødre-forummer har deres anbefalinger til en sommer uden konflikter og drænethed. Og det er rigtig vigtigt at informere om, at ferier ikke altid bliver som man drømmer om. Men jeg har også en anden tanke. Og der er jeg selvfølgelig farvet af, at jeg hverdag arbejder med stress.

Stress nedsætter evnen til at føle empati, og øget behovet for alene tid. Hvis folk var mindre stresset, ville flere så få den ferie de drømmer og færre blive skilt. 

Hvordan stress kan vise sig

Stress kan sagtens komme til udtryk som konflikter og drama i ferien, fordi man ikke helt kan finde ud af hvad der sker. Og det tror jeg har indflydelse på antallet der søger skilmisse efter ferien. Selvfølgelig er der nogen der bliver skilt fordi de faktisk opdager i ferien de er vokset fra hinanden. Men jeg tror også der er nogen der bliver skilt fordi ferien skuffer. Måske var ferien ikke det tiltrængte frirum og pause. Måske var ferien ikke det boost til kærligheden man havde håbet på. Måske var der konflikter over den mindste ting. Og man tror derfor at forholdet er dødt. Og det kan godt ske, det er dødt. Men det kan også være fordi at man ikke har taget hånd om en stress, eller ikke har opdaget at det er det, der er sker med en.

Når du er stresset, lukker du ned for dine følelser for at overleve. Du bliver kun stresset fordi du ikke er i kontakt med dig selv, ellers ville du handle på det og ændre din hverdag. Så for at kunne overkomme alt der har været, har man slukket for følelserne. Mange oplever så at følelserne dukker op i voldsomme udbrud – nogle kalder dem selv humørsyge, og derefter lukkes der ned igen. En af de langvarige effekter af stress er at stresshormonet cortisol hæmmer evnen til at føle dybde og empati.

Derfor er mit ønske at mange, der føler at ferien er dråben, der får ægteskabs-glasset til at flyde over, i stedet stopper op, og ser på sig selv først. Virkelig kigger dybt i sig selv, og undersøger om man er stresset? Når du er mindre stresset, vil din evne til empati og at føle dybe følelser igen blomstre.

Og hvad har det med zoneterapi at gøre?

Selvom jeg ikke er skilt, kom jeg nu alligevel langt ud før jeg reagerede på min stress. Det kan du læse om her.  Jeg prøvede også dengang at mangle følelsen af dybde i relationer, og håbede på at alle andre skulle fikse det, men det viste sig selvfølgelig, at når jeg havde styr på mig og min stress, så var der pludselig masser af dybde. Det var først år efter at jeg fandt ud at, at det havde sammenhæng med stress. Derfor kommer jeg med dette kærlig indspark inden ferien, og håber at nogen bliver inspireret og overvejer om stress faktisk er en katalysator i en foranstående skilmisse?

Jeg er ikke parterapeut, men jeg er dygtig til få folk til at mærke deres krop igen med zoneterapi. * At empatien og dybden kan forsvinde kan vise sig på mange måder. Jeg arbejder også med at lukke op for følelser når jeg laver zoneterapi. Du kan læse mere om zoneterapi her, eller bestille en tid her hvis du tror du er stresset.

Related Posts

Comment (1)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/