Opskrift – Glutenfrit brød med kikærtemel

Jeg gider kun spise glutenfrit brød hvis det er ligeså lækkert som almindeligt brød. Og det lever dete brød op til. Jeg spiser ikke særlig meget brød, da jeg ikke tåler gluten, og jeg ikke synes jeg behøves erstatte alt med gluten med noget glutenfrit. Jeg spiser heller noget helt andet – fx grøntsager. Ved særlige lejligheder spiser jeg dog også brød. Min største anke mod brød, er at mange danskere spiser for meget brød først på dagen. Det giver store energiudsving og bidrager med mæthed, så man ikke får de nødvendige proteiner og fedtstoffer der er nødvendige at få tidligt på dagen, der ellers ville gøre dig mæt – længere og med mindre energimæssige udsving. Ved at få proteiner og fedt først på dagen giver du dine hormoner de bedste vilkår for at blive dannet under søvnen. Det er meget vigtigt for at sove godt, og for at holde en god hormonbalance – ikke mindst når du er stresset.

Med det sagt – så spiser jeg også brød indimellem, fx  om eftermiddagen. Da kulhydrater er vigtige især om aftenen.

Dette lækre morgenbrød har en sprød skorpe, og er ikke klistret som noget glutenfri brød kan blive. Det holder sig også lækkert på anden dagen. Det har kikærte mel som bidrager med proteiner og mæthed over længere tid. Hvis du spiser det til morgnemad, så husk rigeligt smør og et blødkogt æg – så giver du din hormonbalance en chance 😉

Faktisk kan dette brød også bruges som bruschetta eller som madbrød som alternativ til focaccia. Jeg lavede bruschetta af en rest kikærtebrød, brug gerne daggammelt brød. Jeg skær brødet i skiver og penslede det med olivenolie. Herefter grillede jeg brødet 2-3 min på hver side (kan også gøres i ovnen), gnid brødene med et pillet fed hvidløg og brugte lomo og grofthakket tomat og basilikum som topping. Det var en yderst fremragende ret 🙂

Lækkert glutenfrit brød med kikærtemel

Ingredienser:
2 spsk grov HUSK/physillum (loppefrøskaller)
0,5 l lunken vand
50 g majsgryn også kaldet polenta
75 g kikærtemel
100 g fuldkornsrismel
100 g boghvedemel
1 tsk havsalt eller tamari
4 spsk kerner, fx hørfrø, sesam, solsikke- eller græskarkerne

Fremgang:

  1. Bland HUSK og vand. Lad det stå 15 min. Herefter røres det grundigt igennem, evt. med det røremaskine.
  2. Bland mel og kerner i blandingen og rør det hele godt igennem igen. Brug en håndmikser med dejkroge eller en rørermaskine.
  3. Vil du have den rundeform og evt. de lækre striber bagerbrød har, så anskaf dig en hævekurv. En skål kan bruges i første omgang. Den fores med rigeligt rismel og dejen lægges heri. Herefter vendes formen/skålen ud på en bageplade med bagepapir.
  4. Bages 1 time og 15 min ved 180 grader (170 ved varmluft)

Comments (7)

    1. Altså glutenfrit brød kan jo ikke hæve på samme måde som almindeligt brød. Det er jo gluten i melet der skaber luftboblerne og får det til at hæve sammen med hævemidlet.

      Det findes en del nye opskrifter på glutenfrit brød der har en krumme der minder om almindeligt brød, det plejer jeg at kalde den nye generation af glutenfrit brød. Men dette brød har ofte rigtig meget stivelse i sig, selvom det smager godt.

      Det brød har en god krumme og konsistens men ikke så meget ren stivelse. Det er et lækkert brød 🙂

    2. Jeg tror faktisk ikke jeg fik svaret ordentligt teknisk på dit svar, kan jeg se.
      Det er HUSK der skaber luftboblerne i glutenfrit brød. HUSK suger vand til sig, og derfor skal glutenfrit dej altid være meget mere våd end andre deje og skal aldrig efterhæve (da du så slår boblerne ned). Når HUSK så bages så fordamper vandet og de huller der skabes er de luftbobler som hævemidler skaber i almindeligt brød. Indimellem kan man også bruge bagepulver eller gær, men det er ikke altid nødvendigt da det ikke hæver på samme måde som almindeligt brød alligevel.

  1. Hej.Jeg syntes at du er fantastisk. At du gider alt det arbejde med alle de typer ingredienser du har i.Jeg skal have det så enkelt som muligt ellers bliver det ikke til noget uden Hvedemel. Jeg kan godt tåle hvedemel i begrænset omfang dagligt.Så når jeg bager mine boller,eller små aflange flutes.Så bruger jeg hjemmelavet havremel både som smag og som fylde.Lidt havre klid,gær,lidt salt,en slat ahornsirup samt solsikkekerner eller græskarkerne. resten er hvedemel så det ikke bliver for tungt at samle og form til noget efter hævning.

    1. Ja det skal være nemt, men jeg tåler ikke hverken hvede, havre (heller ikke glutenfri) eller glutenfri hvedestivelse og derfor er mine opskrifter altid naturligt glutenfri og gennemtestet. Da jeg startede med at lave opskrifterne var der ikke meget godt glutenfrit brød, det er heldigvis blevet bedre. Heldigvis er det de færreste der er så allergiske som jeg er.
      Jeg vil også have det nemt, og derfor er det faktisk længe siden jeg har lavet dette brød, selvom det er sindsygt lækkert. Jeg skal dog lave det til brunch på mandag og glæder mig. Jeg har en basis af rismel, boghvedemel, kartoffel mel, majsmel og majstivelse. Det er de typiske mel typer i naturligt glutenfrit bagværk og på den måde er det stadig nemt at gå til. Heldigvis har min lokale fakta netop fået boghvede og rismel og dermed bliver det langt langt nemmere og let tilgængelige at bage glutenfrit.

  2. Jeg glemte at sige at brød bliver dyrt hvis man skal have alle mulige ting i af forskellige mel typer som husk,rismel osv. Det er ikke lige i min prisklasse heler.

    1. Glutenfrit brød er markant dyrere end brød på hvedemel, det er klart. Jeg anbefaler bestemt heller ikke at man spiser glutenfrit for sjov, der bør være en årsag – og i såfald er det ikke et valg man har, hvis man ønsker at spise brød. Så fortsæt du bare med at spise det du kan tåle, almindeligt brød i god kvalitet er jo ikke en dårlig ting 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/