Få mini guide til PCO og PCOS og kom af med dine symptomer

Få den lette miniguide og kom i gang med at behandling af PCO eller PCOS

Denne lille guide til PCO og PCOS, kan hjælpe med med at kende forskel på PCO pg PCOS og gennemskue, hvad der er godt til komme PCO til livs, eller PCOS.

Tænker du at behandlingen af PCO og PCOS da må være den samme? 

Eller har du lige fået diagnosen og har bare burg for at forstå hvad der sker? 

Eller bare brug for at vide hvor du starter? 

Overvejer du om man overhovedet gøre noget selv? Skal man ikke bare finde sig i det, og så forsvinder det selv? Eller forsvinder det ikke må man leve med konsekvenserne? Konsekvenser kan spænde fra cyklus forstyrrelser, PMS, hårtab, kropshårvækst, acne, PMS og barnløshed? 

PCO og PCOS: 

Der er forskel på PCO og PCOS. Men hvor at PCO godt KAN forsvinde af sig selv, hvis årsagen fx er p-pille stop.  Men selv her kan en hjælpende hånd være en fordel, da det bestemt ikke altid forsvinder af sig selv. Så forsvinder PCOS ikke af sig selv, men kan forsvinde med de rette tiltag. 

Hvis du har PCOS er du ofte opmærksom på forskellen mellem PCOS og PCO. Mens at hvis du “bare" har fået konstateret PCO ved en scanning hos din gynækolog kan du være i tvivl om hvilke konsekvenser det har for dig.  Er du ikke undesøgt yderligere kan du have PCOS, hvor PCO jo er et af symptomerne.

PCO står for polycystiske ovarier og opstår når de modne ægblærer i æggestokkene i stedet for at blive udløst ved ægløsning bliver til cyster. Når du har PCOS er det polycystiske ovarie syndrom (definition) og her vil de poly cystiske ovarier opstå pga et overskud af mandlige kønshormoner (androgener) der er opstået pga insulinresistens. PCO (uden S for syndrom) kan opstår af forskellige årsager. 

Men lige meget hvad – er der noget at gøre, det kan oftest forsvinde helt*. Oftest er det endda ting du selv nemt kan implementere – og det har jeg lavet en lille guide til hvordan du kommer igang med. 

Udredningen af årsagen til PCO og PCOS er et spændende område, jeg elsker at nørde i. Jeg laver individuelle planer med helt specifkke anbefalinger og personligt tilpassede tilskud mv. Jeg bruger ofte en DUTCH test til at se hvordan dit faktiske hormonbillede ser ud. Men de fleste kan komme langt med meget få tiltag – og hvorfor ikke starte der? 

Få din mini guide til PCO og PCOS 

“De tre største faldgruber og 3 bedste fifs til dig med PCO og PCOS" 

I denne mini guide til PCO og PCOS får du: 
  • Video hvor jeg forklarer hvorfor der er forskel på behandlingen af PCO og PCOS. Da hormonspejlet er helt forskelligt skal PCO og PCOS behandles forskelligt.
  • Gennemgang af de 3 største misforståelser eller faldgruber i behandlingen af PCO og PCOS.  Dette gør at du ikke får styr på dine hormoner og det er ting du skal stoppe med nu! Disse kommer fra internettets velmenende dyb, men som ikke er hensigtsmæssigt for dig
  • Gennemgang af de 3 vigtigste og nemmeste ting du selv kan gå i gang med lige nu. De tiltag som har den største effekt på PCO og PCOS her. Det er de første step du skal tage før du starter med alt muligt andet. 

Når du får tilsendt guiden, gemmer jeg din email og sender senere nørdet og specifik viden omkring PCO og PCOS og indimellem andre hormonelle udfordringer. Jeg lover det bliver mega spændende og relevant (og synes du ikke det er så fedt som jeg synes – så afmelder du dig bare igen).

Sidder du og tænker: 

Jeg har haft PCOS i mange år, jeg kan ikke lære noget nyt, og jeg kommer aldrig af med det her. Så har du måske ret i at lige den her guide ikke kan lære dig noget nyt om dine hormoner. Forhåbentligt har du jo fået en ordentligt gennemgang hos din læge eller gynækolog ifht. PCOS. Men jeg møder desværre en del hvor det ikke er tilfældet. Tjek alligevel mini guiden ud, måske bliver du mindet om de vigtigste ting, du skal gøre. Jeg lover der efterfølgende kommer en masse nørdede fifs der passer til dig senere 😉 Og langt langt de fleste kan faktisk komme ud af deres PCOS – for nogle er årsagerne mere komplekse, men det kan faktisk oftest lade sige gøre. 

guide til PCO og PCOS

Normal cyklus i ovarie og ægblære i ovarie (PCO)

Hvad gør jeg hvis den mini guide til PCO og PCOS ikke er nok? 

Mini guiden er lavet så du får bedst mulig resultat med de mest overskuelige og lettest tilgængelige interventioner. Men der findes meget mere du kan gøre, alt efter hvad årsagen til din PCO(S) er. 

Den primære årsag til polycystisk ovarie syndrom (PCOS) er insulinresistens. Insulinresistensen skaber androgenoverskud (overskud af mandlige kønshormoner) og skaber derfor udover PCO (polycytiske ovarier) som er et primært symptom ved PCOS også andre symptomer. Symptomerne kan være acne, hårtab, fedtophobning omkring maven, hårvækst på kroppen og altid uregelmæssig eller udebleven menstruation. 

Ved PCO (uden S) kan årsagerne være mange, men der er ikke androgent overskud.  

Det kan fx være: 

Stress

P-pillestop

stofskifteproblemer

Hormonelle ubalancer i øvrigt

Overtræning

Kalorieunderskud

Kulhydrat restriktion 

og meget mere

Ovenstående årsager kan også forværre en PCOS selvom den primære årsag her er insulinresistens. 

Der er meget at gøre ved dette. Fx undersøges metformin (diabetes medicin) som behandling af PCOS, men tænk hvis du kunne nå samme resultater af naturlig vej? Det kan du faktisk oftest*. Det kræver dog at vi kender årsagerne hos dig. Det kræver lidt nørderi og lidt gravearbejde, men det er lige netop det jeg elsker at beskæftige mig med. Vil du undersøges nærmere så kan du bestille en konsultation til komplementær hormonterapi (har intet med hormontilskud at gøre) så vil jeg med glæde hjælpe dig, og lave en plan der sikre du med inviduelle tiltag og personlige kosttilskud interventioner kommer i mål lettest muligt.