Hvad er det så for en hormontest jeg anbefaler

Hvis man har symptomer som PMS, PCOS eller PCO, angst relateret til cyklus eller ikke kan blive gravid, så kan det være klogt at få et billede at ens kønshormoner, deres niveauer og deres nedbrydning.

Jeg bruger det der hedder en DUTCH test fra nordic lab når jeg vurdere hormonniveauer. Det er ikke det samme som den spyttest naturlige hormonterapeuter tilbyder, eller den blodprøve du kan få taget hos læge eller gynækolog.  

En DUTCH er meget kompleks test der måler alle vores hormoner der er dannet af kolesterol (steroidhormoner). Testen kræver kun en urinprøve, og nogle gange en spytprøve. Testen måler alt fra forhormonet pregnenolon, til kortisol, til progesteron (der er nødvendig for ægløsning) samt testosteron og alle østrogenerne.  

En DUTCH giver et svar på hormonniveauer, ligesom en spyttest eller en blodprøve. Men her ophører lighederne også. En DUTCH test vurderer ikke kun samlede hormonniveauer som østrogen, progesteron og testosteron, men giver svar på hvilke type østrogener mv der er tale om. Dette har meget stor betydning for behandling og for at forklarer dine hormonelle ubalancer. Fx kan høje niveauer af østron ofte give endometriose, men vil ikke kunne opdages hvis vi kun måler samlede østrogenniveau. Testosterons nedbrydningsproduktet DHT er op til 50 gange så potent som testosteron, og kan give mange symptomer hvis der er overvægt af denne metabolit i stedet for andre, dette vil hellere ikke kunne ses, hvis vi kun ses på samlet testosteronniveau – men samlet høje DHT niveauer vil give mange symptomer på forhøjet testosteron. 

Hvorfor er det så, at jeg IKKE anbefaler bioidentiske hormoner?

Meget vigtigt og unikt for en DUTCH test, og årsagen til der bruges urin, er at den måler nedbrydningprodukterne af især østrogener, men også det andre steriodhormoner (hormoner dannet af kolesterol). Det ses at forskellige niveauer af nedbrydningsprodukterne fra østrogen har stor betydning for både om vi føler vi har høje østrogenniveauer (selvom vi måske ikke har samlet) eller om der ses endometriose, fibromer og meget mere. Men meget vigtigt er at flere at nedbrydningsprodukterne kan viser sig at have sammenhæng med udvikling af østrogenfølsomkræft, som fx brystkræft. Alt dette kan man selvfølgelig behandle og ændre, men det kræver at man ved hvordan nedbrydningen ser ud.  

Det er også årsagen til at jeg som udgangspunkt ikke anbefaler bioidentiske hormoner, hvilket folk desværre ofte tror (pga navnet kompl. Hormonterapeut). Alle steriodhormonerne kan omdannes til hinanden på kryds og tværs, så udover at jeg langt hellere vil behandle ubalancer på en anden måde, så kan det have meget store konsekvenser at tage bioidentiske hormoner (også selvom test viser lave niveauer) hvis man ikke ved hvordan især østrogener nedbrydes hos den enkelte. I værste tilfælde kan det være kræftfremkaldende. Bioidentiske hormon kan bruges, hvis det sker i samarbejde med både lægen eller gynækolog og hvis du har styr på din nedbrydningsveje af steroidhormonerne.  

Comments (4)

 1. Hej Marlene
  Jeg synes, at det lyder interessant med en dutch-test.
  Hvordan foregår processen (antal uger?) og kan jeg selv afkode resultatet? Samt pris i alt?
  På forhånd mange tak for dit svar, når du får tid 🙂
  bh
  Karin

  1. Hej Karin
   Man tager testen på dag 19-22 i cyklus ved regelmæssig cyklus (ellers finder man ud det i samarbejder med sin behandler)
   Du kan ikke selv afkode resultatet og testen kan ikke bestilles uden om en behandler (der er simplethen så meget info du ikke selv kan omsætte at det hverken giver mening eller er etisk)
   Testen laves hjemme og sendes hjem til dig.
   Prisen afhænger af din situaiton, der er forskellige varianter mv. Men jeg har sendt dig en mail med mine priser. Mvh. Marlene

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/