Sådan udredes du korrekt for PCOS

Al behandling af PCOS starter med en korrekt udredning. Det starter ved lægen. Når du er udredt, skal du finde ud af hvilken type PCOS du har – dette er ikke noget lægerne arbejder med, men noget jeg som behandler anbefaler*. Du kan finde din type her.

Først og fremmest så er mange ikke udredt korrekt ifht PCOS.  

Desværre kan det glippe selv for fagpersoner at kendeforskel på PCO og PCOS. Her snakker vi om PCOS – altså polycystisk ovarie syndrom, som er et samlet syndrom. PCOS er en samling af symptomer, og at det optræder meget forskelligt fra person til person.

 Ting der skal være udelukket:  

 • Lav stofskifte. Du skal som minimum have målt TSH, men også gerne antiTPO og frit t3 og frit t4. Det er ikke sådan, at hvis man har tydelig tegn på PCOS (som for eksempel hirsutisme), så kan man udelukke lavt stofskifte. Også symptomerne på androgent overskud (kaldes hirsutisme og viser sig oftest som: akne, hårvækst mv.) kan opstå ved lavt stofskifte.  
 • Hypothalamisk amenorhea (altså udebleven menstruation fordi signaler i hjernen hæmmes). Dette kan opstå ved overtræning, spiseforstyrrelse, slankekure og for lavt indtag af kulhydrater. Hvis du træner meget eller ikke spiser nok, skal du starte med at ændre dine vaner.

Der er forskel på PCOS og PCO:  

Desværre kan selv lægerne tager fejl og blande det sammen. PCO kan være, men er det ikke altid, en del af PCOS. PCO står for polycystiske ovarier, og er et af de tre kriterier for PCOS. Du skal have 2 ud af 3 af kriterierne for at få diagnosen. 

 • Udebleven eller uregelmæssig menstruation
 • Tegn på androgent overskud (kaldet hirsutisme) – når vi får mandlige træk pga hormonelle ubalancer. Kan give akne, hårvækst på kroppen og ansigtet samt hårtab på hovedet.  
 • Polycystiske ovarier set på en scanning.  
 • Husk at selvom du ikke har symptomer på androgent overskud, så kan dine blodprøver vise det – og det er nok. Du kan nemlig sagtens have symptomerne uden at blodprøverne viser det, og dette er også nok for at opfylde dette kriterie. Hvis du har symptomer uden at dine blodprøver viser forhøjet testosteron, så kan det blandt andet skyldes din omdannelse af testosteron.

Der er nogle blodprøver som kan være relevante:  

 • Insulinresistensblodprøver:
  • blodsukker (glukose), langtidsblodsukker (hb1ac) og insulin c-peptid for om man har insulinresistens –dette er for at afgøre behandlling, ikke for at stille diagnosen.  
 • Blodprøver for androgent overskud:  
  • SHBG (høj værdi  af testosteron i blodet, da det ikke er bundet) 
  • Androgener: den meste kendte er testosteron, men også DHEA (med og uden S) samt andostenion er relevante.  
 • AMH er “den nye måde” at vurdere PCO på. Men viser også ægreserven generelt, men kan være falsk høj ved PCO på grund af ægblærerne i æggestokkene.
 • FSH/LH ratio eller bare LH. Nogle typer af PCOS har for høj LH værdi. LH er det lutheriniserende hormon, som skal kickstarte ægløsningen. Og hvis denne er konstant forhøjet, så sker der ikke signalering om at starte ægløsning og PCO OPSTÅR. Det er altså ikke kun værdien, men også udsvinget, der er afgørende. Måles ideelt på dag 4  i cyklus.  
 • Derudover progesteron (måles ideelt på dag 19 i cyklus), for om du danner dette nok efter ægløsning, ellers kan dette også give ubalancer. En lav progesteron er også en værdi, der er vigtigt for at se, om du overhovedet har ægløsning.  
 • også niveauer af østrogener kan måles.

Herudover er der nogle blodprøver der kan være relevante, ikke for diagnosen, men fordi de oftere er “skæve” ved kvinder med PCOS. Det er drejer sig især om kolesterol. Kolesterol samlet, HDL kolesterol, LDL kolesterol og triglycerid, som er fedt i blodet.

Desværre kan tolkningen også volde problemer, så jeg anbefaler at blodprøver bliver taget og analyseret af en gynækolog, der er vant til at arbejde med PCOS.

Jeg håber du kan bruge disse råd til at blive udredt korrekt hos din læge eller gynækolog

Kærligst Marlene

Husk du altid er velkommen på facebook i min facebookgruppe omkring PCOS hvor jeg også svarere på spørgsmål:

PCOS community
Kom og vær med på facebook

nyeste indenfor diagnosenkriterier finder du her: https://ugeskriftet.dk/videnskab/diagnostiske-kriterier-polycystisk-ovariesyndrom

Comment (1)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/