Hvordan din nedbrydning af testosteron påvirker PCOS

Når vi danner, bruger og nedbryder vores hormoner og ikke mindst vores kønshormoner så gøres det hele af enzymer.

Enzymernes aktivitet bestemmes af livstil, vitaminer og mineraler (og mangler herpå) samt af vores genetik. Stress og insulin påvirker også i stor stil vores enzymer.

Når det kommer til testosteron så spiller enzymet 5-alpha-reduktase en meget stor rolle.

Alle mennesker har enzymet 5-alpha-reductase, men dem der har en tendens til at bruge dette enzym, mere end “søsterenzymet” 5-beta-reductase de vil omdanne meget af deres testosteron om til dehydroxytestosteron (DHT).

Og det er ikke smart, når du har du PCOS. Men lad os lige se på, hvorfor det ikke er så smart.

Testosteron og virkning i kroppen

vi skal alle have testosteron i kroppen. testosteron spiller en stor rolle, og har betydning for muskelopbygning, mentalt drive og sexlyst. Det er testosteron der giver mænd større muskler (mænd og kvinder har samme mængde muskelfibre), dyb stemme og hårvækst som skæg og meget mere. Mangel på testosteron hos mænd kan have store konsekvenser og give depression og mangel på drive, samt impotens.

Hos kvinder spiller testosteron også en rolle, men vores niveauer skal være væsenligt lavere end hos mænd, for at vi er i balance med cyklus, og for at vi ikke får gener som hårvækst og meget mere.

Androgent overskud

For stor virkning af testosteron (og de øvrige androgener, men testosteron er mest aktiv og vigtigst) kaldes androgent overskud.

Ved androgent overskud har du altså større effekt af testosteron (eller andre androgener) i kroppen, end du burde have.

Androgent overskud kan opstå fordi kroppen har en høj grad af insulinresistens, dette påvirker enzymerne, der omdanner forhormonet pregnenolon til de kønshormoner vi kender som østrogenerne og testosteron. På den måde kan man få for meget testosteron.

Androgent overskud kan også opstå, fordi man har for meget aktivt testosteron i kroppen, også selvom niveauerne ikke er for høje. Det sker typisk ved 1 af 2 ting:

  • Du har lavt niveau er bindeprotein i kroppen, SHBG, og du har derfor meget mere frit testosteron i blodet end normalt
  • Du har en tendens til at omdanne testosteron til dehydroxytestosteron (DHT)

Derudover har niveauerne af DHEA og andostenion også betydning for androgent overskud

Når du har androgent overskud kan det medføre PCOS, og især de meget generende symptomer som akne, hårtab på hovedet/tyndt hår/høj hår grænse og hårvækst på kroppen og i ansigtet skyldes androgent overskud.

Som hovedregel skal du huske at det er dine symptomer og ikke dine blodprøver der afgør om du har androgent overskud – man kan nemlig hos lægen ikke måle alle niveauerne af hormoner og deres omdannelse. Det kan man med en hormontest, hvis man vil have svar.

DHT og virkningen i kroppen

Hvorfor er det så er DHT er så problematisk?

Det skyldes simpelthen af DHT er op til 80 gange så aktivt som testosteron. Det vil altså sige, at selvom du har helt normale niveauer i blodet og normale værdier af SHGB, så hvis du omdanner testosteron til DHT, så vil du have mange symptomer på androgent overskud.

Præcis hvor stor effekt DHT har op mod testosteron varierer fra studie til studie, måske fra person til person, men DHT er en vigtigt komponent at kende, hvis du har androgent overskud.

Sådan kan du påvirke 5-alpha reduktase.

Der er heldigvis en hel del af gøre for at påvirke DHT. Ved at nedregulere 5-alpha reductase og opregulere 5-beta-reductase kan man modvirke symptomerne på androgent overskud.

Du kan påvirke DHT ved kosttilskud: savpalme, grøn the, berberin og d-chiro inostiol kan påvirke enzymerne og at få styr på insulinniveauerne og undgå kulhydrat overload vil også direkte påvirke nedbrydningen af testosteron.

Du skal selvfølgelig samtidig arbejde på insulinresistens eller andre ting der giver dig PCOS.

Jeg håber du nu er lidt klogere på nedbrydningen af testosteron og androgent overskud.

Håber du får en dejlig dag

Kærligst Marlene

PS

hvis du vil blive klogere på PCOS og hormonerne bag og hvad du kan gøre, så kom med over i min PCOS gruppe (hvis du ikke allerede er med)

PCOS community
https://www.facebook.com/groups/pcosbehandlermarlenedencker

Comments (3)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/