Hvorfor sociale relationer er vigtige i forhold til at opdage stress

Jeg sad og læste denne artikel, den anden dag. Den handler om hvordan en god relation på arbejdspladsen er vigtig for at undgå stress.

Det er helt rigtigt i mine øjne, at gode relationer både kan gøre det nemmere at bede om hjælp, at dele opgaver, skabe glæde i hverdagen og gøre det meningsfuldt at tage på arbejde.

Alt dette er jeg helt enig i. Gode relationer er jo noget af det, der kan hjælpe os til at være mere modstanddygtige overfor stress.

Jeg  møder dog rigtig mange der har et godt kollegialt forhold, men hvor lederene ikke er en del af denne kultur. Det kan være ledere der ikke anerkender de informationer de får fra medarbejdere, at de ikke ved hvordan de hjælper medarbejdere på vej ud i stress, eller at de bare bevidst eller ubevidst fokusere på bundlinjen istedet for hvad der er bedst for arbejdskulturen og de enkelte medarbejdere.

I sådanne ugunstige miljøer, bliver mange medarbejdere stresset, også selvom man på ens eget niveauer har gode relationer til kollegaer. Her kan det være at de gode relationer hjælper med at man kan dele oplever på arbejdspladsen og få afløb – men det er næppe med til at hindre stress.

Men, der er et men. Min oplevelse er at folk skal rigtig langt ud, før de viser på arbejdspladsen at de er pressede eller stressede. Der er en langt længere periode, hvor det kun ses hjemme.

Derfor mener jeg at relationerne hjemme er langt vigtigere til at opdage stress og reagere på ændret adfærd end kollegaer er. Ændre sexløst, opfarende temperament, manglende lyst til hobbyer, eller manglende lyst til at være social i fritiden eller bare manglende overskud når man kommer hjem er noget vi alle bør være bedre til at reagere på.

Det siger jeg ikke for at underkende betydningen af gode kollegaer – ikke mindst er det meget vigtigt for at arbejdet føles meningsfuldt. Men jeg siger det, for at vi alle kan tænke over at passe på hinanden og reager når personligheder ændres.

Så hermed min opfordring til alle jer derude. Pas på hinanden. Det er ok at spørge om ens medmennesker er stressede. Reagere når din teamsamarbejdspartner begynder at blive sur på dig – og overvej om hun måske ikke er en sur dum kollega, men måske bare er presset til det yderste? Og hvad med når manden kommer hjem helt udbrændt – reagere og find en plan for at få bedre balance i tingene før det går galt.

Kærligst Marlene

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/