Overgangsalderen og PCOS

Kan man have PCOS efter overgangsalderen?

Ja og nej…

Ja det var ikke særligt præcist, men nu skal du høre hvorfor.

Når du når menopausen, som er fagudtrykket for at gå i overgangsalderen, så stopper din cyklus – derfor vil du ikke længere have ægblærer i æggestokkene som før, og du vil ikke længere have uregelmæssig cyklus – da du ikke længere har en cyklus.

Derfor har du ikke længere PCOS, per definition.

Diagnosekriterierne for PCOS er nemlig at du skal opfylde mindst 2 ud af 3 kriterier: udebleven eller uregelmæssig menstruation, PCO (ægblærer på scanning) og tegn på androgent overskud (blandt andet skægtvækst, hårvækst på kroppen, hårtab på hovedet, akne og forhøjede niveauer af testosteron i blodet)

Når du går i overgangsalderen, vil du per definition ikke opfylde kriterierne for PCOS længere.

Men det betyder ikke at dine problemer er løst.

Symptomer efter menopausen

Hvis du har symptomer på androgent overskud og/eller er insulinresistent, går dette ikke bare væk, fordi du går i overgangsalderen.

Efter overgangsalderen er intruffen vil mængden af testosteron og østrogen der dannes vil mindskes markant, da 95 % af kønshormonerne dannes i æggestokkene. Efter overgangsalderen vil æggestokkenes produktion stoppe. Du vil dog stadig danne noget i binyrerne.

Derfor kan du stadig have symptomer fra testosteron efter overgangsalderen. Både stress og insulinresistens (samt overvægt) kan forværre disse symptomer.

Det der før lå bag din PCOS og gav dig symptomer, er ikke gået væk. Det betyder at du for eksempel stadig kan have insulinresistens, have svært ved at tabe dig, have problemer med acne og hårvækst selvom du går i overgangsalderen.

Jeg arbejder med 4 årsager til PCOS, og her er de 3 af dem relevante, nemlig: stress, inflammation og insulinresistens, og de er ikke gået væk fordi du er gået i overgangsalderen, og disse bagvedliggende årsag kan stadig drille dig og give dig symptomer, selvom billedet npk vil være noget ændret nu du har nået overgangsalderen.

Testosteron efter overgangsalderen

Selvom testosteronproduktionen falder med 95 procent, fordi æggestokkene ikke længere producerer kønshormoner, og konsekvenserne af eksempelvis insulinresistens dermed er mindre, så kan du stadig godt have symptomer på androgent overskud. Nogle kvinder nedbryder ikke testosteron hensigtsmæssigt, og er du en af dem, kan den lille smule, der nu dannes i binyrerne, stadig give dig problemer.

Du kan læse mere om testosteronnedbrydning og dens betydning for PCOS symptomer her.

Derfor plejer jeg at sige, at ligegyldigt hvor gammel man er, bør man arbejde med årsagerne til sin PCOS, da disse ikke går væk, bare fordi man stopper med at producere kønshormoner i æggestokkene.

Fejldiagnoser

En sidste ting jeg vil nævne er, at jeg faktisk flere gange har set kvinder i starten af 40erne blive fuldstændig fejldiagnosticeret med tidlig overgangsalder, hvor de faktisk havde PCOS. Du tjekker dette ved at få lægen til at måle dit AMH niveau. Denne blodprøve er udtryk for din ægreserve og vil være lav, hvis du er gået i overgangsalderen. Den kan være høj, hvis du har polycystiske ovarier, og den kan være normal, hvis du har PCOS uden polycystiske ovarier.

Hvis du vil lære mere om PCOS, så kom med ind min PCOS gruppe her.

Kærligst Marlene

PCOS community
Gå direkte til min PCOS gruppe hvor jeg hjælper og vejleder

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/