Kompl. hormonterapi

Hvad er komplementær hormonterapi og hvad kan komplementær behandling gøre for dig

Du kan bruge komplementær hormonterapi når du har nogle gener som du ikke med andre metoder kan finde ud af, hvad årsagen er til. Jeg ser mig selv om lidt at en detektiv, når jeg arbejder med principperne. Selvom det hedder komplementær hormonterapeut, er det meget mere end det de fleste forbinder med hormoner. Du kan læse om, hvorfor jeg, som navnet måske kunne mistolkes til at antyde, IKKE arbejder med tilskud af hormoner lige her.   

Komplementær hormonterapi er en metode hvor jeg via helt forskningsbaserede undersøgelser og test finder ind til årsagen bag dine specifikke gener, og hvor jeg lægger en behandlingsplan, der kan afhjælpe dine problemer.  

Nå, men hvad mener jeg så helt konkret med det? Hvad er det helt lavpraktisk at den komplementære hormonterapi kan hjælpe dig medKomplementær hormonterapi arbejder nemlig med meget mere end kønshormoner. Jeg kan for eksempel hjælpe:  

Dig med fordøjelsesproblemer eller mavesmerter, der ikke har kunne finde årsagen. Her kan jeg både via meget udvidet fødevareallergitests (op til 184 fødeemner, mod de 4-14 fødeemner i sundhedsvæsenet), afføringsanalyser, der afslører din tarmflora, og test, der viser om din tarm er utæt og meget, meget mere finde frem til hvor årsagen er hos netop dig. Her kan du se en video hvor jeg fortæller om, hvorfor det er så vigtigt med mavetarmproblematikker at finde rodårsagen.   

Dig der lider af kraftig PMS, der giver cykliske angstanfald, depression og søvnbesvær hvor vi via test af forskellige meget specifikke kosttilskud og en kostplan får afhjulpet generne. Er kost og kosttilskud ikke nok, kan en analyse af hormonernes niveauer samt deres nedbrydningsveje (sidstnævnte er uhyre vigtigt ved hormonelle ubalancer, finde ud af om du har en specifik ugunstig nedbrydning af østrogener, der medfører voldsomme symptomer sammen med manglende ægløsning. Behandlingen her vil blive endnu mere specifik. 

Det gælder også dig med blødningsforstyrrelser, både udebleven eller for kraftig menstruation, PCO eller PCOS. Her vil jeg kunne hjælpe dig med indsatser på kost og kosttilskud, og ovennævnte hormontest vil også være yderst relevant for dig i mange tilfælde.  

Det kan være dig der har fertilitetsproblemer, hvor jeg i nogle tilfælde vil kunne finde en underliggende årsag. Ved manglende ægløsning kan der nogle gang findes en årsag. Det kan fx være stofskifte problemer, enten fordi det endnu ikke er målt ved lægen, eller fordi de test jeg anbefaler ift stofskifte viser langt mere end det er muligt i det offentlige danske sundhedssystem. Det kan også være insulinresistens eller stress, der påvirker progesteronniveauerne, således at ægløsning ikke lykkes.  

Det kan være dig der ikke kan tabe dig, trods du spiser normalt og træner. Her kan både genetik (som kan testes) og stofskifte spille en rolle. Igen skal nævnes at mine muligheder indeholder mere end de muligheder det danske sundhedssystem har, fx kan jeg måle jod og arsen niveauer for ikke at nævne de aktive stofskiftehormoner frit T3 og frit T4.  

Det kan være dig med kronisk træthed. Her kan årsagerne være mange, og oftest vil flere test være relevante. Men årsagen kan være på celleplan som mitokondriel dysfunktion eller næringsstofmangel.  

Det kan være dig med endometriose, der gerne vil have et mere naturligt alternativ til behandlingen. Her vil en analyse af hormonniveauer og deres nedbrydningsveje, vise hvordan vi med enkelte, men meget specifikke virkemidler kan hindre forværring af endometriosen 

Det kan være dig med migræne, hvor cyklus ofte spiller en rolle, men hvor fødevareintolerancer også spiller en kæmpe rolle.  

Noget af det jeg også beskæftiger mig med (fordi jeg har meget stor personlig erfaring på området), er udredning af cøliaki eller glutensensitivitet. Dette vil jeg uddybe senere, men desværre er der flere parametre, der skal være målt før man kan være sikker på at en test for glutenallergi, cøliaki, ikke viser falsk negativ. Vidste du fx at du SKAL have indtaget gluten 3 måneder op til en test for cøliaki? Eller at cøliaki kan påvirke immunforsvaret så meget, at testen kan vise falsk negativt? 

 

De ovennævnte eksempler vil jeg løbende vil uddybe, og jeg lægger links op i takt med at det sker 😉 

 

Men hvad er det så for nogle principper jeg bruger?  

Den komplementære hormonterapi, er først og fremmest komplementær. Dvs at den er i samarbejde med det almindelige sundhedsvæsen og ikke står i kontrast hertil. Så jeg bruger alt jeg kan af blodprøver fra lægen, og jeg vil aldrig gå imod en læges anbefalinger. Derimod kan du hos mig få alternativer du kan supplere med eller et mere naturligt alternativ. Ofte vil det være dig, der allerede har undersøgt de gængse metoder til at få svar på dine spørgsmål, uden at det er lykkes, der kommer til mig.   

Min tilgang, og det der ligger i at være komplementær hormonterapeut, har basis i funktionel medicin. Det betyder at jeg grundlæggende leder efter sammenhænge og årsager i hele dit symptombillede og ikke kun fokusere på det enkelte symptom. Jeg bruger min meget store biokemiske basisviden omkring funktionerne i kroppen, sammen med min erfaring og forskellige screeninger til at spore mig ind på hvor vi skal starte med at hjælpe dig. Herefter kan test måske komme på tale.   

Samtidig betyder det at mine anbefalinger vil tage udgangspunkt i at hjælpe dig med så få og naturlige metoder som muligt, og ikke medicin. Dog byder naturen på mange fantastiske fødevarer, og der findes mange fantastiske kosttilskud som jeg gerne benytter i min behandling.  

Uddannelsen er til komplementær hormonterapeut er lægeeksamineret. Det betyder ikke det er en uddannelse med autorisation fra sundhedsstyrrelsen, men det giver dig en tryghed i at jeg er eksamineret ordentligt i mit stof og at der ikke er tale om skøre indfald. 

At min tilgang er funktionel medicinsk, betyder desværre ikke, at jeg kan finde svaret med det samme hver gang, eller at der kun er et svar. Den misforståelse findes desværre, at vi modsat lægerne har ret hver gang og der kun findes ET svar. At finde svar og løsninger, kræver et forløb, som med alt andet, og hvis det mest sandsynlige ikke virker eller ikke virker nok, så kræver det altså at man justerer og måske bruger en test eller bare prøver noget andet for at komme helt i mål.  

En anden grund til at jeg i nogle tilfælde kan bidrage med flere svar end det gængse sundhedsvæsen, er at jeg har mulighed for at bruge test som ikke er tilgængelig i det offentlige sundhedssystem. Fx er det slet ikke muligt at måle jod i Danmark, selvom det er af stor betydning for stofskiftet. Analyse af tarmflora og fødevarerallergi hos mig er også meget kraftigt udvidet i forhold til det offentlige sundhedssystem.  Du kan fx læse om den hormonanalyse, jeg benytter, her. 

De test jeg tilbyder, går alle igennem Nordiclab i København, men testene sendes ud i hele verden, til det laboratorie de finder bedst til netop den type test der skal laves. Analysemetoderne og referenceværdier er fuldstændig forskningsbaserede, men bare ikke adopteret det danske sundhedssystem endnu. Ofte vil muligheden for test være tilgængelige i andre landes sundhedsvæsen, men nogle test vil bygge på ny viden, der kræver flere forsøg, før man vil adoptere det i sundhedsvæsenet – men derfor kan du jo godt få glæde af denne viden lidt før 😉  

 

Hvordan foregår en behandling? 

Når du bestiller en tid, skal den bestilles helst 14 dage før. Det er fordi du skal udfylde et spørgeskema før sessionen, og det skal udfyldes over 5 dage, OG så skal jeg også modtage dette spørgeskema elektronisk 7 dage før konsultationen, så jeg har tid til at analysere evt. årsagssammenhænge godt før vi ses. 

Dette spørgeskema udgør grundlaget for den session vi har sammen, og grundlaget for mit arbejde. Spørgeskemaet indeholder primært spørgsmål omkring din sundhed og dine symptomer, og spørgsmålene handler således om alt fra hvordan du blev født, sygdomme i familien, traumer i din fortid til hvad du spiser og din menstruation, hvis du er kvinde, og hvilke symptomer du kommer med.  

En session kan både foregå online eller ved fysisk fremmøde i min klinik på Trøjborg ved Århus. Jeg bruger dit telefonnummer til at ringe op til med eller uden video, således at der ikke er krav til at downloade forskellige apps og oprette kontoer mv.   

Efter vores session udarbejder jeg en plan til dig. Du modtager din plan senest 5 dage efter vores session. Planen indeholder alle de anbefalinger der er relevante for dig. Det kan være henvisninger til en behandler, en kosttilskudsguide, en kostplan og råd omkring at komme i gang med dette. En plan kan også indeholde hjælp til bedre søvn eller meditationer, eller hvad der nu er relevant for din situation. Planen tager selvfølgelig udgangspunkt i din situation og dine resurser.  

Herefter er det meningen, at du skal følge planen vi har lavet, og har du brug for hjælp eller har brug for minisparring indimellem er det også mulighed for små konsultationer enten på mail eller online.  

Efter noget tid er det ofte hensigtsmæssigt med en fuld opfølgning, hvorfor du her bør booke en opfølgende konsultation.

Jeg har også sammensat et 6 måneders 1:1 forløb til dig, der vil have de bedste vilkår for at få implementeret de nye ting, så du får de bedste resultater. Du bliver holdt i hånden under hele forløbet. Her får du også zoneterapi undervejs, så du får lidt ekstra fra den alternative verden også 😉