Hvordan skifter du spor efter ferien?

Da jeg arbejdede som sygeplejerske, var jeg udkørt ved hver feriestart. For man kørte ligesom i et ekstra gear, når der var feriebemanding. Jeg har i år ferie, for første gang, præcis som jeg selv har ønsket det. Og jeg har ikke skulle rykke noget rundt for nogen.
Min kæreste sagde forleden noget i stil med “det er lidt mærkeligt at holde ferie, uden at trænge til det endnu”. Jeg smilede, da jeg lige havde lavet indlægget omkring hvorfor man ikke kun skal holde ferie for at lade op til næste omgang (en personlig beretning, med worst case scenario). Så vi blev enige om, at så havde vi nok styr på vores hverdag 🙂

Hvad gør man så når man opdager at der måske er noget galt

Du sidder nok og læser her, fordi du overvejer om det var sådan din ferie skulle være, eller måske er du bekymret for en kollega eller ven. Men hvis du har opdaget, at det ikke er meningen man skal “trænge” til ferie allerede i marts, og at man bare skal overstå en masse, for så kun lige at nå at lade op til arbejde igen. Så er du på rette vej. Hvis man fortsætter i det spor skal der ikke meget til, før bægeret er fyldt og man er stresset. Når du så har opdaget, at der er noget der ikke helt er som det skal være, hvad gør man så?

Først og fremmest, hvis du opdager at du er på et vildspor INDEN du får ferie

Hvis du fx opdager at der er noget galt fordi det simpelthen ikke kan passe du skal være så presset for at nå alting før ferien. Det kan være i hjemmet eller på arbejde. Så bør du lade alt ligge der kan vente til efter ferien. Hvis der er tale om at arbejdspres oppe fra, er det selvfølgelig sværere – men det er din fornemste opgave som medarbejder at sige fra, dit velbefindende er vigtigere end arbejdsopgaverne og en god leder kan ikke lede uden af medarbejdere melder tilbage når, nok er nok.

Hvis det er ferie forberedelser eller fyldte weekender op til ferien der dræner dig. Så er det igang med at aflyse. Hvor meget og hvor lidt der skal til er jo forskelligt, men det handler om at finde ind til nærværet. Så er du på rette vej.

 

Hvis du opdager at du reagere med begyndende stress symptomer, i ferien

Så er det vigtigt at du får pauser og slappet af. Fx er der nogen der kan passe børnene en hel eller halv dag. Er det nødvendigt med aftaler og ting der skal opleves eller nåes hver dag i ferien?

En anden vigtig ting er at du overvejer hvordan din ferie kan opfylde din ønsker. Hvad skal der til før, du synes du har haft en god ferie? Hvis du reelt har brug for at sove længe og bage kage (ja ja, 😉 jeg bruger mig selv som eksempel) så skal du ikke lave aftaler hver dag i ferien. Og du skal nok heller ikke sidde op hele natten, hvis du har brug for at være udhvilet. Det kan også ske at du virkelig gerne vil i vandland, så er det vigtigere at det prioriteres end at besøge faster Oda i Kalundborg (også selvom det er 1 år siden sidste besøg). Hvis du har brug for at sidde og drikke kaffe i haven, skal du ikke planlægge hvordan haven skal omlægges først før du kan nyde kaffe.

Lige meget hvad, er det vigtigste at se på din hverdag efter ferien.

 

Hvis du står i situaitonen hvor du netop har opdaget at du er lidt for drænet når ferien starter, så det lige nu du skal bruge noget tid at at tanke over hvordan det ikke sker næste år. Men det gælder bestemt også hvis du opdager at du er drænet midt i ferien eller på vej tilbage fra ferie. Der er altid mange faktorer der spiller ind. Men du kan overveje nogle af de følgende ting.

Kan du ændre ved rammerne?

  • Bliver ud opfyldt af dit arbejde? Eller skal du overveje et andet arbejde? Elller, vil det være en mulighed økonomisk at gå ned i tid?
  • Har du nogle forpligtigelser i hverdagen som dræner dig. Kan du kan slippe dem? Er du med i bestyrelser eller foreninger og det ikke længer giver dig energi? Er der for mange aktiviteter efter arbejde, (egne eller børnenes). Kan du uddelegere nogle opgaver i hjemmet – fx få en barnepige eller en rengøringshjælp.
  • Er din største stress faktor fx at du er for sent på den dagligt – så overvej hvordan det kan ændres. Fx skal jeg sættes god tid at til at hente børn, så jeg ikke føler hele vejen hjem er et hamsterhjul. Jeg kender en famile der hverdag står op og spiser morgenmad samtidig kl. 05.45 – fordi det giver en god energi resten af dagen.
  • Kan du spise mere protein til morgenmad. Gerne med en spsk god olie også. Så kan du bedre fungere uden at komme ud af balance i løbet af dagen.

Kan du ændre det mentale?

  • Kan du dyrke yoga eller praktisere vejrtrækningsøvelser (begge dele afstresser nervesystemet)
  • Eller starte med at meditere. Du kan læse mit lille skriv om mindfulness meditation for begyndere her. Det mentale – yoga, vejrtrækning, meditation. Kan du få en dagligt meditation ind?
  • Hvilke situationer dræner dig mest? Fx er den mest drænene situation på hele dagen, når jeg laver mad, laver madpakker, pakker tasker og ordner vasketøj samtidig lige 15 min EFTER at min mindste dreng allerede er sulten. Jeg kan derfor uddelegere madpakker og vasketøj (og så fuldt fraskrive mig ansvaret) eller jeg kan lave en rugbrød med leverpostej straks vi kommer hjem, så sulten er af vejen. Overvej om du kan ændre din mest drænende situation, og det forandre din dag.
  • Kan du komme mere ud i naturen? Sindet og nervesystemet lader helt op når vi er ude i stilhed og er i kontakt med naturen. Kan du cykle på arbejde? Gå en anden vej til bussen? Eller holde pause i haven?

Hvad så hvis du står overfor en udfordring der ikke kan ændres?

Lige meget om du står overfor en udfordring der kan ændres eller ej, vil jeg med glæde hjælpe din krop med at genfinde balancen. Du kan læse mere og zoneterapi og min erfaring med behandling af stress her. Du kan også booke en tid her. Nogen gang har man bare brug for en hjælpende hånd så stressen ikke udvikler sig. Men hvis du står overfor en situation der ikke kan ændres, fx en deadline eller andet der ikke kan flyttes, så er der noget du kan gøre selv. *

Få så meget søvn som muligt. Undgå stimulanser i perioden, dvs alkohol, sukker, kaffe og smøger. Når man bruger den slags i perioden presser man sig selv yderligere, da disse ting forhindrer en i at mærke kroppens signaler og dermed øges stressen markant. Jeg anbefaler i stedet at du får rigeligt protein og 1 spsk fedt til morgenmad. Og hvis du ønsker at booste dig selv, så gør det med et tilskud rosenrod. Det afhjælper stress og øger din energi på en sund og naturlig måde. Men husk.. Hvis du ikke ændre din hverdag er det bare at udskyde problemet 😉 *

Jeg har også lyst til kort at nævne at jeg har skrevet om en overset konsekvens af stress, nemlig at man mangler empati og at det kan have konsekvenser.

Related Posts

Comment (1)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/