Sov godt – gode fif til bedre søvn

Jeg har været inspireret det sidste stykke tid, til at skrive noget om søvn. Det er gået udover mit instagramfeed, men hey – du skal da ikke snydes. Derfor får du her de gode råd jeg den sidste tid har delt. 

Det vigtigste hvis du ikke sover er selvfølgelig at du får set på årsagen til stress, hvis stress gør du ikke sover. Det rigtig dumme er, at søvnmangel i sig selv kan give stress – det behøves faktisk ikke være andre faktorer end søvnmangel får du bliver stresset.

Dette er generelle råd til dig der vil optimere din søvn – og kom endelig forbi klinikken hvis vi skal se mere på din søvnrymte 😉 

Kærligst Marlene

Med få kostråd kan du forbedre din søvn

Det er vigtigt at vi spiser den rette sammensætning på det rette tdispunkt, for at optimere kroppens vilkår for at danne søvnhormonet melatonin selv. Derudover det selvfølgelig vigtigt at vi er i stand til at gearer ned så vi faktisk kan falde i søvn. Men er nogle god råd til hvordan du kan time din kost og opnå bedre søvn.

Vidste du at timingen af fx proteiner i løbet af dagen har stor betydning for din indre døgnrytme? Ved at starte dagen med gode proteiner har du, de byggesten du har brug for om aftenen når dit søvnhormon skal dannes. Derfor har din kost stor betydning for din søvn. 

Start dagen godt med et proteinrigt måltid. Se opskrifter her.

Udover at proteiner er vigtige, for at give dig de rette byggesten til at danne søvnhormonet melatonin. Så er det faktisk også vigtigt at få nogle kulhydrater til aftenenmaden hvis du sover dårligt. Kulhydrater hjælper aminosyren tryptofan (som allerede skal være optaget fra fordøjelsessystemet og derfor indtaget tidligere på dagen i form af protein) over blod-hjerne-barrieren. For meget og for forarbejdet kulhydrat kan give inflammationstilstande eller forværre disse. For lidt kan give hormonelle ubalancer især cyklusproblemer. Desuden kan stor kalorierestriktion, som ofte ses ved kulhydratfattigkost, hæmme stofskiftet. Derfor skal kulhydrat skal ikke skældes ud, men indtag gode, grove og sunde kulhydrater. 

Lys har stor betydning for vores søvn

Jeg har netop fået denne lækre wakeup lampe i julegave. Det er en lampe er giver lys der påvirker dig ligesom daglys (dog uden UV). Den vækker mig med en solopgang hver morgen. Udover at du nemmere vågner på en mere behagelig måde, så har det også nogle markant fordele ift din døgnrytme. Dagslys afslutter melatonin, søvnhormonet, fra natten, og påvirker hele døgnrytmen via blandt kortisol. Det er vigtig at få dette dagslys de første 20 minutter når du vågner. 
Desuden tyder det på at 30 minutters dagslys om dagen hjælper dig med at danne serotonin og kan afhjælpe vinterdepression.

Gode praktiske råd

Når du skal sove bør du dog undgå for meget lys. Især blåt lys fra skærme mv. 2 timer før du skal sove.

Du kan få lysblokeringsbriller du kan bruge hvis du skal se fjernsyn eller skærm i løbet af aftenen. Selv nedsætter jeg den blå tone på min telefon og min computer fra kl. 19-07 automatisk. Jeg slukker lys i løbet af aftenen og jeg undgår skærme i sengen.

Total mørke er nødvendigt når du sover for at kunne danne søvnhormonet melatonin. Selv et blip fra telefonen kan ødelægge melatonin produktionen. Jeg har total mørklægning i mit soveværelse men bruger også indimellem sovebriller. Jeg bruger dem især hvis jeg skal sove ude, når vi sover på vores båd uden mørklægning, eller hvis faren i huset skal blive oppe eller lyset i huset af andre årsager skal være tændt. Selv striben rundt om døren kan ødelægge melatonin.

Funfact: der findes også lysreceptorer i ørerne hvorfor sovebriller ikke er nok i sig selv, rummet skal stadig være mørkt.

Du kan også prøve at bruge understøttende kosttilskud

Nogle gange er gode råd, mørke, dagslys og hensigtsmæssig kost og meditationer ikke nok. Nogle gange er tilskud en god løsning til dig der ikke kan sove. Jeg anbefaler klart en god kvalitets magnesium til at slappe af på om aftenen samt tryptonat før sengetid. Tryptonat indeholder urter der hjælper dig til at slappe af og falde i søvn samt tryptofan som er den vigtigste byggesten for vores søvnhormon melatonin (optimal effekt efter 14 dage).

Desuden kan du også prøve med et tilskud af melatonin, det kan fåes via lægen eller købes helt lovligt i EU lande over nettet. Der er meget få bivirkninger* – men virker selvfølgelig kun hvis dine søvnproblemer skyldes melatoninmangel. Søvnproblemer kan skyldes mange ting, men ofte ved stress ses melatoninmangel og kortisol (stresshormon) ubalancer i kombination.

Alle fortjener god søvn – jeg håber du i fremtiden kommer til at sove godt <3

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/