Spis dig til bedre søvn

Kan man det? Altså spise sig til bedre søvn? Ja mange kan. Mange har faktisk søvnforstyrrelser, der skyldes at vi ikke danner de rette hormoner på de rette tidspunkter, fordi vi ikke har de rette næringstoffer til rådighed i kroppen endnu. Dette er ofte overset, og mange vil med få ændringer kunne få en bedre søvn.* Læs også mine 11 fif til bedre søvn. Spis dig til bedre søvn- så du går fra at være en søvnhungrende zombie til en glad person fyldt med overskud hele dagen.

Jeg vil her komme med to konkrete forslag til hvordan du kan spise dig til en bedre søvn. Dissse tips gælder for alle, og er nærende og nemme. Men hvis du er stresset eller udbrændt er det selvfølgelig ikke nok.  Vær opmærksom på at søvnforstyrrelser for mange er første symptom på stress, og det kan gå meget længe før man opdager man er stresset (måneder og nogle gange mere).

Fald nemmere i søvn med magnesium *

Magnesium er et af de mineraler vi har i størst mængde i vores krop. Magnesium indgår i mere end 300 processer, og med forarbejdet mad er magnesiummangel næsten en folkesygdom. Magnesiummangel er desuden ikke muligt at måle, da kun 1-2 % af magnesiumet befinder sig i blodbanen.

Virkningen af magnesium bliver ved med at overraske. Men idag er det anerkendt at magnesium blandt andet virker på nervesystemet, muskler og hjerte, i alle celler men også at det indvirker på den psykologiske funktion. Desuden er et symptom på magnesiummangel træthed og udmattelse. Det er derfor klart at mange føler at deres søvn og især indsovningsperioden forbedres når de tager et magnesium tilskud til natten.

Hvis du vælger et magnesium tilskud, så husk at magnesium skal være på citratform. Hvis du vil spise mere magnesium så gå efter de grønne grøntsager fx spinat, grønkål, broccoli mv. Men spis også gerne nødder som valnødder og mandler. Bananer har også et højt magnesium indhold.

Prøv denne godnatsmoothie:

  • 1 banan
  • 1,5 dl mandel eller havremælk
  • 1 tsk kanel

Den er god til både børn og vokse 🙂

Eller prøv at koge en rengjort økologisk banan i 10 min. tilsæt gerne kanel. Drik vandet som te og spis banan til. Skrællen indeholder nemlig mest magnesium. Det lyder mærkeligt, men er rigtigt nok.

Optimer din morgenmad og dan søvnhormoner om natten*

En ting er ikke at kunne falde i søvn. Noget andet er at vågne og ikke føle man har sovet. Det sker når vi i løbet af natten ikke har dannet søvnhormonet melatonin. Melatonin er et relativt følsom hormon. For at danne melatonin til natten skal vi indtage de største mængder proteiner først på dagen, dvs at morgenmad og frokost skal være proteintungt (så kan aftensmaden i stedet være mere rig på kulhydrater). Vi er især ude efter proteinsyren tryptofan. Vi kan ikke danne tryptofan selv, så det skal vi spise os til. Græskarkerner indeholder forestadier til tryptofan. Æg og avokado indeholder alle de 8 forskellige aminosyrer vi ikke kan danne selv, også tryptofan. Hvis vi spiser havregryn og rugbrød indtil aften, og ikke får de byggesten vi har brug for, er kroppen ikke klar med tryptofan i blodbanen så vi om natten kan danne melatonin. Mange mærker en markant ændring i humør og søvnkvalitet i løbet af meget kort tid, når de spiser flere proteiner til morgen og formiddag. Prøv at ændre din morgenmad. Spis fx æg og grøntsager eller avokado. Du kan også prøve denne smoothie jeg selv bruger:

  • 125 gram bær
  • 1,5 dl mandelmælk eller a38
  • 1 spsk chiafrø
  • 2 spsk valleproteinpulver i god kvalitet (indeholder cirka 1 gram tryptofan)
  • 1 tsk kanel, ingefær eller vanilje.
  • drys: græskarkerner

Desuden er søvn i totalt mørke alfa omega for at danne melatonin. En clockradio, eller ET ENKELT bip fra telefonen, er nok til at processen brydes.

Som bonus hjælper det også dannelsen af humørhormonerne serotonin og dopamin som også dannes om natten, de dannes nemlig også udfra tryptofan.

Du kan også prøve kosttilskuddet tryptoN’AT. det indeholder både magnesium og tryptofan, som bonus indeholder det også beroligende urter som kamille og baldrian. *

Når du bestiller en tid hos mig, snakker vi også om kosten hvis det er relevant. Jeg spørger fx hvad du spiser på en normal dag, når du kommer første gang 🙂

Comments (6)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/