Svært ved at sove – første symptom på stress?

Svært ved at sove? Kender du det? Enhver lyd generer dig og holder dig vågen. Bilerne på vejen. Børnene der vender sig i børneværelset. Klokken er 24 og du burde for længst sove. Du skal sikkert tidligt op. Din partner snorker. Katten vil ud. Opvaskemaskine bipper. Og så er der tankerne…

Det var også forkert at råbe af lille Viggo idag, jeg skal også være bedre til at høre hvad han siger… Nu er det snart sommer, i år SKAL vi nå at lave det bed i baghaven.. Huset skal også males… Hvad mon vi skal have til aftensmad imorgen, så skal jeg bare lige handle kylling og og og … Men så skal jeg skynde mig efter arbejde, så kan jeg lige hente pakken fra Zalando på vejen hjem… Og farmoren har snart fødselsdag… (du fortsætter bare selv)

Inden jeg fortæller mere om hvorfor dårlig søvn kan være første tegn på stress, vil jeg gøre det klar at der er stor erfaring med at et zoneterapi forløb kan hjælpe på søvnproblemer*. Vil du høre om jeg kan hjælpe med lige dit søvnproblem – så kan du kontakte mig på tlf 7196 9665 eller skrive til mig på marlenedencker@zrb.dk. Du kan også bestille en tid med det samme.

Når man ikke kan sove, er man faktisk lidt misundelig på dem der bare lægger hovedet på puden og straks sover. Og man kan blive noget så frustreret, når lille Viggo græder kl. 2 og kalder på en, fordi – nu sov man endelig. Ofte vågner man om morgenen og føler slet ikke man har sovet endnu.

For rigtig mange er det her søvnmønster, de første spæde symptomer på stress. Søvnforstyrrelser er  ikke normale, eller noget man skal ignorere. Det skaber problemer for dig, da du har brug for din søvn til at restituere. Zoneterapi kan give dig en pause, så du kan få vendt den dårlige rytme. Kontakt mig gerne hvis du vil høre om zoneterapi kan være en hjælp for dig, eller bestil tid her.

Hvis du er i tvivl om du er stresset, så læs mine tanker omkring det her 

Betyder det at du er stresset?

Det kan være stort og småt der fylder dit hoved, når det rammer puden. Men det kan være et symptom på stress. Det betyder ikke at du er stresset, fordi du ikke kan sove. Du kan fx prøve mine bedste bud på at til når du har svært ved at sove. Men jeg oplever utroligt mange hvor de sover dårligt i lange perioder før de opdager de har stress, så det kan være et af de tidlige symptomer på stress. Det kan faktisk være ÅR tilbage, at mine klienter kan beskrive hvordan søvnen begyndte at drille. En af bivirkninger ved dårlig søvn er lavere stresstærskel – så situationen kan hurtigt blive selvforstærkende. Derfor er dårlig søvn bestemt noget man skal tage alvorligt!

Hvad er det der sker i kroppen når den ikke kan sove?

Vores søvnhormon kan kun dannes når vi sover med de rette byggesten. Jeg plejer at sige, at der lidt groft sagt er to årsager til at vi ikke sover (forbehold for sygdomme mv). At vi mangler søvnhormonet melatonin eller grundstoffer her til. At vi er stresset og ikke kan gearer ned – og dermed ikke får dannet melatonin.

Stress som årsag

Når du ikke kan gearer ned, skyldes det at du har haft adrenalin eller cortisol i kroppen i løbet af dagen. Det er individuelt hvor hurtige vi er til at nedbryde disse hormoner så kroppen ikke længere i alarmberedskab, og vi kan ikke gearer ned og sove. For nogle tager det mange timer.

Adrenalin kender de fleste, det er vores frygt/flugt hormon. Det aktiveres når vi står overfor en akut udfordring fx en hapsende krokodille eller en eksamen – men også udfordringer i hverdagen der synes uoverkommelige som bilkøer når du har travlt, en forsinket bus og børn der skal hentes osv. Har du været presset i en periode, begynder kroppen at danne cortisol – langtidsstress hormonet. Nu får du generelt sværere ved at geare ned. Desuden bliver du også mere følsom overfor ting der kan virke stressende, og situationen er derfor selvforstærkende. Gør du ikke noget nu, bliver kroppen udbrændt – det sker når den ikke kan følge med i produktion af cortisol. Det er først her, mange opdager de er stresset.

Når enten adrenalin eller cortisol er i kroppen, kan den ikke geare ned. Du kender det fx hvis du har løbet eller set en uhyggeligt film – så går der lige lidt før du kan sove. Hos nogen går det længere. Og jo længere tid du har haft cortisol i kroppen, jo sværere bliver det at falde i søvn – fordi en større mængde cortisol skal nedbrydes før vi kan sove.

Det man har allermest brug for nu er ro og at få hjælp til at geare ned. Når du først er stresset kan ting som hård motion forværre tilstanden, da der sker en forøgelse af mængden af stresshormon i kroppen. Det kan være svært at få ro, når du nu har svært ved at sove, så du kan få overskud igen. Her har jeg erfaring med at zoneterapi kan give netop den ro og pause kroppen har brug for at komme tilbage på sporet. * Hvis det skal virke langvarigt skal der selvfølgelig andre ændringer til – hvorfor jeg altid tager en snak med min klienter om hvad der er aktuelt i netop deres situation. Du er velkommen hos mig, og du kan også ringe til mig på 7196 9665 (ikke SMS) så kan vi finde ud af om zoneterapi er det, der kan hjælpe dig.

Mangel på melatonin

Helt kort kræver dannelse af søvnhormoner at man spiser de rette aminosyrer, for at søvnhormonet melatonin kan dannes om natten. Aminosyrer finder du i proteiner, og hvis de først skal gennem hele tarmsystemet for at optages skal du indtage de rette aminosyrer først på dagen, og ikke først til aften som vi ofte har tendens til. Især aminosyren tryptofan er nødvendig i dannelsen af søvnhormonet melatonin. Derfor kan mangel på disse byggesten give mangel på melatonin. Din kost kan altså være årsag til dine søvnproblemer. Der har jeg skrevet mere om her. Hvor jeg også kommer ind på hvad du kan spise og hvornår.

I USA kan melatonin købes i håndkøb, men i Danmark kan melatonin kun udskrives i få tilfælde af lægen. Men har du brug for at tage noget er præparatet trypto*NAT der indeholder tryptofan klar til optagelse.* Det kan tages et par timer før sengetid (da det er let optageligt).

Comments (2)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/