Track din cyklus med temperaturmåling

temperaturmåling til at afgøre hvornår du har ægløsning.

Hvorfor er temperaturmåling en god ide?

Når du har PCOS har du meget ofte ikke ægløsning. 

Det kan være smart at vide om du har ægløsning, både for at se om det du gør for at få styr på din cyklus eller dine PCOS symptomer virker, men i den grad også hvis du vil være gravid, så du kan time det og optimere din chancer for graviditet.

Derudover du kan også bruge temperaturmåling som prævention – men her skal du kende din risiko, og bruge det bedst mulige udstyr.

Du bør altid også registrere din udflåd og udvikling heri, da temperatur og udflåd giver os de bedste markører sammen.

Derfor kan du ikke bruge ægløsningstest

Producenterne af ægløsningstest siger godt nok at testene er 99 procent sikre. Men du er kun sikre i forhold til måling af luteiniserende hormon(også kaldet LH eller lutropin).

Det er der flere problemer i.

Først og fremmest så er en stigning i LH ikke lig med ægløsning. En ægløsningstest kan altså vise også med stor sandsynlighed, om der er en stigning i LH. Og selvom Lh styrer ægløsning, er en stigning ikke lig med ægløsning. Det ses især ved kvinder med PCOS.

Her er LH ofte høj, så høj at kroppen bliver døv overfor LH og ikke skaber en ægløsning. Dette vil altså give en meget positiv ægløsningstest, uden ægløsning.

Der kan også være andre problemer med ægløsning, det kan være alt fra antioxidant mangel, mangel på B-vitaminer eller helt andre ting, der gør at der ikke sker ægløsning trods en stigning i LH.

Dernæst er der et stort problem, i at producenternes og studiers vurdering af testenes sikkerhed ikke stemmer overens.

uvildige test tyder på at de fleste test er omkring 90 procent sikre (i forhold til at måle LH, ikke ægløsning) men nogle test var ned til 80 procent sikker. Det vil altså sige at nogle test vil vise falsk positiv eller falsk negativ i 1/5 af tilfældene.

Ægløsningstest er altså en dyr og upræcis løsning efter min vurdering.

Hvad fortæller temperaturen os?

Du ved din temperatur stiger ved infektioner med bakterier og vira. Men din temperatur reagerer faktisk også i din hormonelle cyklus.

Ved en regelmæssig cyklus med ægløsning vil temperaturen stige med 0,5 grader cirka 2 dage før ægløsning, for herefter at falde igen efter ægløsning. Og så vil temperaturen stige igen lige før menstruation og falde igen til det laveste niveau i cyklus de første dage af menstruationen.

Ved manglende ægløsning, vil temperaturen nok stige, men ikke falde igen. Faldet er altså lige så vigtigt som stigningen.

Det der sker, er at østradiol, som er det østrogen der styrer hvor cyklus, også påvirker temperaturen.

Det er ikke kun temperaturstigningen der er vigtig, den er kun første tegn. Temperaturstigningen kan sagtens ske uden der efterfølgende kommer ægløsning. Derfor er det vigtigt at se, at der kommer et fald i temperaturen bagefter og se på udflåds udseende også.

Østradiol, som også får temperaturen til at stige, skal stimulere hormonet lutropin eller luteiniserende hormon eller bare LH kort. LH er det der skal skabe ægløsningen, men LH mekanismen virker ikke altid – det ses fx ofte ved PCOS.

Når der kommer en ægløsning, vil østradiol falde fordi der dannes progesteron. Så når temperaturen falder får vi bekræftet at østradiol er faldet.

Vi kan kun tracke østradiol og ikke LH eller selve ægløsningen via temperatur.

Men ved at se på stigning og fald og især sammen med dit udflåd udseende, så kan vi med størst mulig sikkerhed sige om du har ægløsning – også selvom du skulle have PCOS hvor ægløsningstest er en dårlig løsning.

Hvordan gør du

Du måler morgentemperatur hver morgen eller mindst 5 dage om ugen.

Du skriver det ned, eller du taster det ind i en app. Mange bruger clue, den synes jeg dog er dumt ift temperatur og jeg synes en app som kindara er bedst fordi den også er genial til at tracke udflåds udseende.

Du måler under tungen som det første når du vågner. Før du spiser, drikker vand, børste tænder eller snakker.

Gerne med et termometer med 2 decimaler.

Hvordan kommer du i gang

Du køber et termometer med 2 decimaler, som kun bruges af dig og kun i munden.

Du kan finde nogen på nettet til 180 kr.

Du kan investere i fx en fra beurer der både måler temperatur og følger en app med. Luksus udgaven er en DAYSY cyklus computer (reklame link) Og det vil jeg anbefale at investere i hvis du bruger metoden som prævention, men selv her er metoden ikke 100 procent sikker. Daysy termometeret er det på markedet der har det absolut største datagrundlag og derfor kan forudsige din ægløsning og cyklus mest præcis, samtidig er termometeret udviklet af NASA og ekstremt præcis. Du finder DAYSY. (obs dette er et link hvor jeg potentielt kan få et mindre beløb hvis du køber via linket, men jeg anbefaler det kun, fordi jeg ved det er det bedste på markedet)

Hvad skal du se efter

Din temperatur vil svinge en smule fra dag til dag. Men når du ser en markant stigning på omkring 0,5 grader og herefter et fald på cirka 0,3 grader eller mere efter 1-2 dage, så er det, udflåd er sikre tegn på ægløsning.

Usikkerhed

Hvis du bruger temperaturmåling som prævention, skal du være helt på det rene med usikkerheden. Ved regelmæssig cyklus og fuldstændig korrekt brug og det bedste udstyr som daysy, kan metoden være meget sikker. Men sikkerheden afhænger af 3 ting:

Præcision af termometeret

Hvor stort et datagrundlag du har

Og at din cyklus er regelmæssig.

I forhold til det sidste, skal du huske at der dette er et problem ved PCOS. Du skal også huske at alle kvinder fra 35 års alderen vil have cyklus ind imellem uden ægløsning – som vil gøre der cyklus bliver en smule mindre præcis.

Derudover påvirker følgende ting også temperaturen:

  • søvn, og mangel herpå
  • alkohol
  • infektioner

og flere andre ting

Kilder:

omkring ægløsning test og falsk positive og falsk negative test:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15533341/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29234665/

omkring dileammet med LH og måling af ægløsning:

https://ugeskriftet.dk/videnskab/diagnostiske-kriterier-polycystisk-ovariesyndrom

Comment (1)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/