Sådan stiller du PCOS-diagnosen – de 3 PCOS kriterier

Sådan stiller du PCOS-diagnosen: 

Du stiller diagnosen PCOS ud fra 3 kriterier, kendt som Rotterdam-kriterierne.

Du skal opfylde 2 kriterier for at have PCOS-diagnosen.

PCOS  er et kompleks syndrom, og årsagerne bag kan være forskellige, og alle kan opleve det forskelligt.Kriterie 1: Udebleven menstruation eller uregelmæssig menstruation.

For mange er manglende cyklus eller uregelmæssig menstruation det mest invasive symptom ved PCOS. Det er det, der gør, at man ikke kan blive gravid eller har meget svært ved det.

En uregelmæssig cyklus er, når cyklus længde varierer mere end 5 dage pr. cyklus. Ved PCOS er det dog oftest noget mere. Nogen har faktisk aldrig haft en naturlig cyklus, mens andre har blødning få gange årligt. Det mest almindelige er, når der er 30-90 dage imellem hver blødning.

Når man har uregelmæssig cyklus, er det sjældent en cyklus med ægløsning, og derfor er graviditet ikke en mulighed.

Ikke alle med PCOS har cyklusproblemer, og dermed er det ikke alle, der har fertilitetsproblemer. Men ofte er det, når man får hjælp ved fertilitetsproblemer, at man får stillet diagnosen. Da mange ofte har været på P-piller som har skjult symptomerne.


Kriterie 2: PCO

PCO og PCOS er ikke det samme, selvom også fagpersoner tager fejl, da man i gamle dage kun brugte PCO-begrebet. Men der ER forskel.

PCO står for polycykliske ovarier og er, når der på en scanning ses mange ægblærer på æggestokkene.

Dette kaldes i fagsprog randstillede antral folikler og er modne æg, der ikke bliver frigivet til en ægløsning, men i stedet bliver til væskefyldte cyster i æggestokkene.

Ud over en scanning kan PCO også ses med en blodprøve, hvor man måler, om hormonet “anti müllersk hormon” (AMH) er forhøjet over det normale.

Igen er det ikke alle med PCOS, der har dette symptom.Kriterie 3: Tegn på androgen-overskud

Androgen-overskud giver symptomer på hirsutisme. Androgen-overskud er ofte testosteron-overskud, men også andostenion og DHEAS målt ved lægen kan være relevant for at måle dette.

Hirsutisme er den måde, højt testosteron eller androgen-overskud kommer til udtryk. Det giver de typiske PCOS-symptomer, som er:

  • Acne
  • Hårvækst i ansigtet
  • Hårvækst på “mandlige” steder på kroppen som i lysken, på ryggen, brystet eller maven
  • Hårtab på hovedet
  • Vægtøgning på maven (det kan også være andre ting)

Man kan også ofte måle det forhøjede testosteron-niveau, højt andostenion eller DHEAS i blodet ved at tage en blodprøve. Vær opmørksom på, at det ikke kun er højt P-testosteron der tæller, men højt frit testosteron, og , højt andostenion eller DHEAS.

Du kan have symptomerne, men det kan ikke ses i blodprøverne. Derfor kan du dog godt stadig opfylde kriterierne. Jeg har oplevet, at læger ikke mener, kriterierne er opfyldt, selvom symptomerne er der, fordi P-testosteron-niveauet et normalt. Dette er forkert, fordi symptomerne vægter lige så højt som blodprøverne i diagnosekriterierne.

Du kan også have højt frit testosteron i en blodprøve uden ovenstående symptomer – ofte kommer de dog senere.

Ikke alle med PCOS har disse symptomer.

Jeg håber, du nu har styr på, om du har PCOS eller ej. Du kan læse om, hvordan du bliver udredt for PCOS korrekt lige her.

Kærligst Marlene

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/