PCOS kriterier

Man stiller diagnosen PCOS ud fra 3 kriterier, kendt som Rotterdam kriterierne.

Kan skal opfylde 2 kriterier for at have PCOS diagnosen.
PCOS er et kompleks syndrom og årsagerne bag kan være forskellige og alle kan opleve det forskelligt.

Kriterie 1: Udebleven menstruation eller uregelmæssig menstruation

For mange er manglende cyklus eller uregelmæssig det mest invasive symptom ved PCOS. Det er der der går man ikke kan blive gravid eller har meget svært ved det.

En uregelmæssig cyklus er når cyklus længe variere mere end 5 dage per cyklus, ved PCOS er det dog oftest noget mere. Nogen har faktisk aldrig haft naturlig cyklus, andreh ar blødning få gange årligt men det mest almindelige er når der er 30-90 dage imellem hver blødning.
Når man har uregelmæssig cyklus er det sjældent en cyklus med ægløsning, og derfor er graviditet ikke en mulighed.

Ikke alle med PCOS cyklus problemer og dermed er det ikke alle der fertiltiet problemer. Men ofte er det ved fertilitetsproblemer man får diagnosen da man ofte bare for anbefalet P-piller før, selvom dette i værste fald kan forværre cyklus problemer.

Kriterie 2: PCO

PCO og PCOS er ikke det sammen, selvom om også fagpersoner tager fejl, da man i gamle dage kun brugte PCO begrebet. Men der ER forskel.
PCO står for polycykliske ovarier og er når der på en scanning ses mange ægblærer på æggestokkene.

Dette kaldes i fagsprog randstillede antral folikler og er modne æg der ikke bliver frigivet til en ægløsning – og i stedet bliver til væskefyldt cyster i æggestokkene.

Ud over en scanning kan PCO også ses med at den blodprøve der hedder Anti Müllersk Hormon (AMH) er forhøjet over det normale.
Igen er det ikke alle med PCOS der har dette symptom.

Kriterie 3: Tegn på Androgen overskud

Androgen overskud giver symptomer på hirsutisme. Androgen overskud er ofte testosteron overskud men også andostenion og DHEAS målt ved lægen kan være relevant for at måle dette.

Hirsutisme er den måde højt testosteron aka androgen overskud kommer til udtryk. Det giver det typiske PCOS symptomer som:

  • Acne
  • Hårvækst i ansigtet
  • Hårvækst på “mandlige” steder på kroppen som i lysken, ryggen, brystet eller maven
  • Hårtab af hår på hovedet
  • Vægtøgning på maven (det kan også være andre ting)

Kriteriet kan også opfylde ved blodprøver der viser højt testosteron (vær obs på at det ikke er højt P-testosteron, men højt frit testosteron), højt andostenion eller DHEAS.

Du kan have symptomerne og det ikke kan ses i blodprøver og du opfylder stadig kriterierne. Jeg har oplevet lægerne der ikke mener dette er opfyldt selvom symptomerne er det fordi P-testosteron er normlat. Dette er forkert jævnfør kriterierne, symptomerne vægter ligeså højt som blodprøver.

Du kan også have højt frit testosteron i en blodprøven uden ovenstående symptomer – ofte kommer de dog senere.

Ikke alle med PCOS har disse symptomer.

Jeg håber du nu har styr på om du har PCOS eller ej. Du kan læse om hvordan du bliver udredt for disse ting korrekt lige her.

Kærligst Marlene

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inden du smutter....

vil du have tilsendt min test, der fortæller dig hvordan du starter med at arbejde med dine PCOS symptomer?

Jeg hader også spam. Når du skriver din e-mail her, godkender du at jeg sender dig relevant e-mails omkring POCS herunder tilbud fra mig. Jeg sender kun relevant og du starter med 4 e-mails omkring de faktorer der påvirker din PCOS. Du kan læse min datapolitik her: https://marlenedencker.dk/betingelser/